Pannonhalmi Apátsági Pincészet
Ismerd meg az Apátsági Pincészet történetét: A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját. A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank új szőlőültetvény és pinceépület kialakításával ismét életre keltette ezt a hagyományt.
Az 50 hektár összterületű újratelepített ültetvény kétharmada fehér- (rajnai rizling, sauvignon blanc, fűszeres tramini, olaszrizling, chardonnay, pinot blanc), egyharmada pedig kékszőlőt (pinot noir, merlot, cabernet franc) szolgáltat a feldolgozáshoz. A fajtaszerkezethez igazodó és gravitációs anyagmozgatáson alapuló technológia évente közel 400.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas.
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Egy történelmi örökség újjáéledése
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet története a középkorra nyúlik vissza, amikor a bencés szerzetesek 996-ban Pannónia Szent Hegyén megtelepedve újjáélesztették a vidék ősi szőlő- és borkultúráját. Az államosítások és a II. világháború viharai után közel fél évszázaddal később, a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank közös erőfeszítéseivel ismét életre kelt a hagyomány.
A borvidék újraértelmezése
A modern kori Pannonhalmi Apátsági Pincészet az eredeti területeken új szőlőültetvényeket telepített, amelyek ma már 50 hektárnyi területen terjednek el. A szőlőültetvények kétharmada fehér szőlőből áll, mint például a rajnai rizling, sauvignon blanc, fűszeres tramini, olaszrizling, chardonnay és pinot blanc, míg egyharmadát kékszőlők, így a pinot noir, merlot és cabernet franc alkotják. Ez a fajtaszerkezet lehetővé teszi, hogy a pincészet széles választékban kínáljon vörös-, fehér- és rozéborokat, melyek mind a magyar borászat kiválóságát képviselik.
Innovatív borászati technológiák
A pincészet a legmodernebb borászati technológiákat alkalmazza, beleértve a gravitációs anyagmozgatást, amely a borok minőségének megőrzése érdekében minimalizálja a szőlő és a must mechanikai bántalmazását. Ez a módszer, összhangban a hagyományokkal, évente közel 400,000 palack kiváló minőségű bor előállítását teszi lehetővé, melyek a Pannonhalmi borvidék jellegzetes ízeit és aromáit hordozzák.
A Pannonhalmi Főapátság öröksége
A borászat szorosan kapcsolódik a Pannonhalmi Főapátsághoz, amely nem csupán lelki központ, hanem a magyar történelem és kultúra kiemelkedő helyszíne is. A pincészet és az apátság közötti együttműködés garantálja, hogy a borok nem csak gasztronómiai, hanem kulturális élményt is nyújtanak, reflektálva a régió gazdag történelmi és spirituális hagyományaira.
A borok sokfélesége és karaktere
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet kínálatában a fehérborok frissessége és élénksége dominál, a rajnai rizling és a sauvignon blanc elegáns savszerkezetével, míg a chardonnay és a pinot blanc testességével és komplexitásával. A vörösborok, mint a pinot noir és a merlot, mély ízvilágukkal és strukturált karakterükkel tűnnek ki, míg a cabernet franc fűszeres, bársonyos jegyeivel emeli a kínálat színvonalát. A rozéborok pedig a nyár frissítő kísérői, tökéletes egyensúlyban a gyümölcsösség és az élénk savak között.
A Pannonhalmi Apátsági Pincészet nem csak borokat készít; egy történelmi hagyomány modern korban való újraértelmezése, ahol minden palack bor a múlt és a jelen tökéletes összhangját testesíti meg. A borok, amelyeket gondosan válogatnak és készítenek, a magyar borászat legjobbjait kínálják, ünnepelve a Pannonhalmi borvidék egyedülálló terroir-ját és a bencés szerzetesek örökségét.
Ha megismernéd a Pannonhalmi borvidék többi tételét, ITT megtalálod őket!