Gemenc Distillery
A Gemenc Distillery Kft. 2015-ben alakult. Szőke Lajosnak a vállalkozás alapítójának régi vágya volt, hogy párlatot készítsen. A kereskedelmi és magán párlók szinte kizárólag pálinkát főztek abban az időben, így whiskey készítésébe kezdtek.
Induláskor kukoricát, rozsot, árpát használtak alapanyagnak. Új, maximum 136 literes zempléni tölgy hordóban magas hőmérsékleten aktív érlelést folytatnak. Az 50 literes alaphordóban 65%-os gabonapárlatot érlelnek minimum 2 évig, illetve 3 éves érlelés után whiskey kerül a palackba. Kicsi kísérleti műhelyként megtehetik, hogy hordónként más és más összetételben készítsék a cefrét.
A Pörbölyön található lepárló az ország legkisebb kereskedelmi főzdéje és az egyetlen olyan lepárló az itthon, ahol csak whiskey készül. 9 féle gabonából több mint 10 különböző összetételű gabona whiskeyt és gabonapárlatot készítenek már 2015 óta.
Szőke Lajos
Lepárló tulajdonos – főzőmester